Η Φυσικοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στις μέρες μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως.

Οι φυσικοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς με λειτουργικούς περιορισμούς, αναπηρίες, διαταραχές ή αλλοιώσεις της σωματικής λειτουργίας και της κατάστασης της υγείας που προκύπτουν από κάκωση, νόσο ή άλλες αιτίες.

Ο σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι η βελτίωση της φυσικής λειτουργίας και των δυνατοτήτων του ατόμου, έτσι ώστε να επιστρέψει ξανά, όσο πιο ενεργά γίνεται στην καθημερινότητά του. Για την επιτυχία μιας θεραπείας απαιτείται σωστή αξιολόγηση του ασθενούς, η οποία αποτελεί και την πιο σημαντική κλινική διαδικασία που απαιτείται κατά την διάρκεια της θεραπευτικής προσέγγισης.

Η αποκατάσταση των ασθενών με νευρολογικές παθήσεις αποτελεί επίμοχθο έργο και απαιτεί την διεπιστημονική συνεργασία πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση. Επιπλέον, εμφανίζει ιδιαιτερότητες αλλά και δυσκολίες αναφορικά με την αξιολόγηση, τους στόχους, τον σχεδιασμό του θεραπευτικού πρωτοκόλλου αλλά και την εφαρμογή των κατάλληλων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Κάποιες από τις πιο συχνές νευρολογικής φύσεως παθήσεις στις οποίες παρεμβαίνουμε είναι:

  • η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, η οποία αποτελεί χρόνια νόσο και οφείλεται στην απομυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ), που ορίζονται ως η οξεία εγκατάσταση νευρολογικών σημείων και συμπτωμάτων που οφείλονται σε διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου.
  • συχνές είναι επίσης και οι Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 11.000 νέες περιπτώσεις κακώσεων μυελού.

Η πρώιμη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση για το ΑΕΕ και τις Κακώσεις Νωτιαίου μυελού πραγματοποιείται στον χώρο του νοσοκομείου και εξαρτάται από την βαρύτητα τους και τις οδηγίες που θα δωθούν απο τον γιατρό. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, το στάδιο της αποκατάστασης και την ηλικία ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να ασχοληθεί με τον ασθενή σε διάφορες συνθήκες. Οι κύριοι στόχοι του ασθενούς εστιάζουν στην επίτευξη των λειτουργικών δεξιοτήτων. Πραγματοποιούνται ασκήσεις σε στρώμα, από ύπτια ή καθιστή θέση, δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μετακίνηση εμποδίων που συναντά  στο περιβαλλόν του ο ασθενής, μετακίνηση σε κράσπεδα και ράμπες, εκπαίδευση σε σκάλα, εξάσκηση των δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας, προχωρημένες ασκήσεις κάτω άκρων και ποδοκνημικής, ασκήσεις συντονισμού,ασκήσεις ισορροπίας.

Σε ασθενείς με Χρόνια Νόσο στοχεύουμε στον περιορισμό της  εξέλιξης της νόσου, στην πρόληψη των επιπλοκών που μπορεί να επιφέρει η πάθηση και στην διατήρηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ασθενούς.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η εκπαίδευση και η συμμετοχή της οικογένειας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε σχετικά με νευρολογική αποκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση / πρόληψη μέσω φυσικοθεραπείας.

Δείτε επίσης χαρακτηριστικά της σύγχρονης νευρολογικής αποκατάστασης Grimaldi στην οποία το ιατρείο μας έχει αποκλειστική εφαρμογή της τεχνικής αυτής στην Ελλάδα.